Einstein despre Dumnezeu

Profesorul unei universități importante și-a provocat studenții să răspundă la următoarea întrebare: “Dumnezeu a creat tot ceea ce există?”

Un student a răspuns ferm: “Da!”

Profesorul a pus o nouă întrebare: “Dacă Dumnezeu a creat totul înseamnă că el l-a creat și pe diavol. Și de vreme ce acesta există (asa cum putem observa în propriile noastre acțiuni), înseamnă că Dumnezeu este cel rău?”

Studentul nu a putut răspunde la acestă supoziție, iar profesorul a susținut ca a demonstrat astfel faptul că a crede în Dumnezeu este o poveste pentru copii, lipsită de logică.

Un alt student a ridicat mâna și a cerut să pună o altă întrebare. El s-a ridicat în picioare și a întrebat: “Domnule profesor, starea de frig există?”

“Bineînțeles!”, i-a răspuns profesorul. “Ce fel de întrebare este aceasta? Cu siguranță că există, nu ți-a fost frig, n-ai tremurat niciodată?”

Proaspătul student a răspuns: “De fapt starea de rece nu există. În concordanță cu legile fizicii, ceea ce noi considerăm rece reprezintă de fapt absența căldurii. Orice lucru poate fi obiect de studiu atâta vreme cât transmite energie (căldură). Zero absolut reprezintă absența totală a căldurii, dar starea de rece nu există. Ce am făcut noi este doar sa creăm un termen care să descrie ce simțim când nu primim căldură în organism.”

“Și, continuă studentul, întunericul există?”

“Bineînțeles!” răspunse profesorul.

De această dată studentul răspunse: “Vă înșelați din nou, domnule profesor. Nici întunericul nu există. Ceea ce există de fapt este doar absența luminii. Lumina poate fi studiată, întunericul nu. Nici nu poate fi fracționat întunericul, lumina da. O simplă rază de lumină alungă întunericul pe suprafața pe care ajunge raza de lumină. Întunericul este un termen inventat de oameni pentru a descrie ce se întâmplă când nu avem lumină.”

În sfârșit, studentul îl întrebă pe profesor: “Domnule profesor, există răul absolut?”

Profesorul îi răspunse “Bineînțeles că există, după cum am menționat la începutul discuției, vedem violuri, crime, violență peste tot în lume, toate acestea sunt întruchiparea răului.”

“Domnule profesor, răul absolut nu există. La fel cum am demonstrat în celelalte două cazuri, răul absolut este un termen creat de om pentru a descrie rezultatul absenței lui Dumnezeu în inima omului!”

După toate acestea, profesorul se recunoscu învins de această argumentație logică și nu mai spuse nimic.

Numele acelui tânăr student era ALBERT EINSTEIN.

Sursa: Newsletterul editurii For You

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s